IX. ORSZÁGOS NYÚLKIÁLLÍTÁS MOSONMAGYARÓVÁRON

Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesülete főszervezésében 2018. november 29-e és december 2-a között került megrendezésre a IX. Országos Nyúlkiállítás. Az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar iránti elismerésének jeleként az Egyesület Mosonmagyaróvár városát választotta az évről-évre egyre népszerűbb országos nyúlkiállítás helyszínéül, amely így idén először került dunántúli városba. A kiállítást Karunk hallgatói munkájukkal segítették.

A nagyközönség számára december elsején és másodikán megtekinthető kiállítást a nevezett nyulak bírálata előzte meg november 29-30-án, amely során négy fős osztrák szakmai bizottság értékelte a több, mint negyven fajtába sorolható mintegy 450 állatot. A bírálaton az egyes fajtákra kidolgozott szigorú előírások alapján pontozták a testfelépítést, a fajtának megfelelő testsúly elérését, a szőrzetet, a fejet és a füleket, a fedőszőrzet színét és rajzolatát, az aljszőrzet színét és minőségét, valamint az ápoltságot. A bírálati lapokat áttekintve megállapítható, hogy a nagyszámú nevezett fajta hazai fenntartását és nemesítését sikerrel végzik a magyar nyúltenyésztők, hiszen számos fajta győztesét 97-97,5 ponttal díjazta a külföldi bírálóbizottság. Szintén örvendetes, hogy az Egyesületben és a tenyésztők között is sok lelkes fiatal gazdával találkozhattunk, akik szép eredményeket értek el a bírálatok során.

A nyúlkiállítás katalógusában Dr. Szalka Éva dékán asszony köszöntötte az Egyesületet és a tenyésztőket. A kiállítás hivatalos megnyitóján, december elsején Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár üdvözölte a látogatókat. Megnyitó beszédében elmondta, hogy máig is kedves gyermekkori élmények kötik a nyúltartáshoz, ami kiváló zsebpénz forrást jelentett a fiataloknak; hangsúlyozta, hogy a nyúltenyésztést és a nyúlhús fogyasztását kiemelten kell segíteni Magyarországon, hiszen történelmi hagyományaink ellenére jelenleg csekély állománnyal rendelkezünk és nagyon kevés nyúlhús kerül hazai felhasználásra. Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója nagy örömmel fogadta, hogy az idei kiállítást szülővárosában, Mosonmagyaróváron rendezték. Beszédében kiemelte, hogy a nyúlhús rendkívül ízletes és egészséges, ezért az Agrármarketing Centrum részt vesz a fogyasztás népszerűsítésében. A rendezvényt a nyílt hétvégén mintegy 800 érdeklődő látogatta meg, köztük sok óvodás és kisiskolás gyermek, akiknek rajzpályázatot is szerveztek.

A kiállításról készült képek megtekinthetők a Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesülete honlapján (www.mnyoe.hu), illetve a duoinfomovar.hu oldalon.

Szenátusi Ülés 2019. március 25. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2019. március 27.
Véradás 2019. március 27. 10:00 - 16:00