Szakmai tanulmányút az Őrségben

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar hallgatóiként 2018. április 20-án szakmai tanulmányúton vettünk részt az Őrségben. Első állomásunk a Kar egyik mintagazdasága, a jáki Rácz major volt. A 20 alkalmazottal működő gazdaság növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. 350 hektáros területükön gabonát, szóját, őszi és tavaszi borsót valamint szálastakarmányt (olaszperje és vöröshere) állítanak elő. A kukorica termesztése a környéken élő rengeteg vad miatt nem megvalósítható. A területen termelt mennyiség az állatállomány egész éves szükségletét fedezi, emellett még Ausztriába is tudnak terményt értékesíteni. Állományukat sertés (80 koca és szaporulata), szarvasmarha (60 magyar tarka tehén és borjaik), ló (15 muraközi, 1 hucul és 1 shagya arab), valamint baromfi (tojótyúkok és 2 páva) adja. A gazdaság az árutermelés mellett tenyészállatokat is állít elő. A tejet – azon kívül, hogy saját boltjukban is értékesítik – a Pannontej Zrt. szállítja el, ami így a híres Pannónia sajt alapanyagát adja. Saját vágóhídjukon heti 8-10 sertést vágnak le, a feldolgozott termékeket hazai és külföldi piacokon értékesítik. Az állomány által termelt szerves trágyát saját földjeikre juttatják ki, ami így nagymértékben hozzájárul a kiváló termés biztosításához.

Következő megállóhelyünk az Őrség legkisebb falva, Szatta volt. Itt Tóth Endre tenyészetét tekintettük meg. A család fő bevételi forrása bio növény- és gombatermesztésből származik. A családi gazdaság fjord lovak tenyésztésével is foglalkozik.

Rövid ebédszünet után a 2002-ben alakult Őrségi Nemzeti Park Széll Kálmán majorjában levő állattartó telepet látogattuk meg. Névadója – aki a szomszédos Gasztony községben született - miniszterként és miniszterelnökként sokat tett a környék fejlesztéséért. A telepen magyar tarka állományt tartanak. A nemzeti park a muraközi ló egyik fő tenyésztője, emellett rendelkezik egy kisebb nyáj tejelő cigájával is. Ezt követően a Pityerszeri Skanzenben tartott európai bölény populációt tekintettünk meg.

Szakmai tanulmányutunk utolsó helyszíne Kövesdi János csörötneki családi gazdasága volt, amely 40 magyar tarka tehénből és azok szaporulatából áll. A termelt tejet a környékbeli tejautomatákban és a Pannontej Zrt. számára értékesítik. Az állománynak szükséges takarmányt a 60 hektáros legelő és a 90 ha szántóterület biztosítja.

A tanulmányút létrejöttéért hálás köszönettel tartozunk Dr. Gulyás László egyetemi docens úrnak! Ezenkívül köszönjük a Hallgatói Önkormányzat és az Óvári Gazdászok Szövetsége támogatását!

Készítette:

Szabó Zsolt

Óvári Gazdászok Szövetsége

 

 

 

További képek: http://ovarigazdasz.hu/hirek/1118-szakmai-tanulmanyut-az-orsegben-2018-aprilis-20.html

Szenátusi Ülés 2019. március 25. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2019. március 27.
Véradás 2019. március 27. 10:00 - 16:00